Sałatka z kurczakiem i pistacją

pół szklanki wyłuskanych orzechów pistacjowych, drobno zmielonych, zmielony czarny pieprz, sól, 4 połówki piersi z kurczaka bez kości i skóry, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 główka sałaty rzymskiej SOS: 1 łyżeczka startej słodkiej cebuli 1 duże dojrzałe awokado, obrane i wypestkowane 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka wody
fit.pl
2011-02-16 00:00
Udostępnij
Sałatka z kurczakiem i pistacją
Rozgrzać piekarnik do 190C. Na blaszce do pieczenia wymieszać orzeszki z połową łyżeczki soli i połową łyżeczki pieprzu. Obtoczyć pierś z kurczaka w orzechach, mocno przyciskając je do mięsa. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy i smażyć piersi w orzechach przez 2 minuty z każdej strony. Przełożyć je do naczynia do zapiekanek i piec przez 15 minut. Pozostała łyżkę oliwy rozgrzać mocno na patelni i smażyć na niej pokrojoną cebulę z 1/4 łyżeczki soli i szczyptą pieprzu, aż się zarumieni. Ułożyć sałatę na czterech talerzach. Pokroić piersi i położyć po jednej na każdym talerzu. Podawać z sosem. Przygotowanie sosu: Zmiksować razem cebulę, awokado, oliwę, sok z cytryny i wodę.