1.) Przyprawić filety mielonym pieprzem i startą skórką z limonki. 2.) Obrać banany i pokroić w plasterki, skropić sokiem z limonki. Pokroić pomidory w plastry i ostrożnie wymieszać z plasterkami bananów. 3.) Przygotowując sos zmieszać jogurt z octem, koprem, pietruszką, oliwą, musztardą i przyprawić solą, pieprzem, curry i cukrem. Wylać na plasterki pomidorów i bananów i dokładnie wymieszać. 4.) Dobrze rozgrzać olej na patelni. Położyć na patelni tuńczyka i smażyć tylko na jednej stronie przez około 4 minuty. Następnie przełożyć rybę na talerz i dodać sałatkę bananową. Całość ozdobić natką pietruszki.
Smażony filet z tuńczyka z sałatką bananowo – jogurtową
4 filety z tuńczyka po 140 g każdy 3 banany 300 g pomidorów koktajlowych starta skórka z jednej limonki 100 g niskotłuszczowego jogurtu 1 pęczek kopru 1 mały pęczek pietruszki naciowej 2 łyżki stołowe curry 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki musztardy 4 łyżki stołowe octu winnego (najlepiej z białego wina) 2 łyżki stołowe oliwy z oliweksól i zmielony czarny pieprz