Dania oparte na roślinach są nie tylko smaczne, ale dostarczają również niezwykle cennych składników odżywczych i błonnika. Roślinne przysmaki doskonale sprawdzą się na świątecznym stole, a w okresie karnawału będą ciekawym urozmaiceniem menu. Dodatkowo, jeśli przygotujemy je zamiast słodyczy zawierających składniki pochodzenia zwierzęcego, zrobimy świąteczny prezent także naszej planecie. Okazuje się bowiem, że nasze codzienne wybory i drobne zmiany na naszym talerzu mogą zaowocować wielką zmianą dla środowiska.
Produkcja roślinna w porównaniu z hodowlą zwierząt jest mniej obciążająca dla planety. Pozwala zaoszczędzić wodę, ograniczyć emisję gazów cieplarnianych i przywrócić ziemi bioróżnorodność – mówi edukatorka żywieniowa, Joanna Lotkowska, z organizacji ProVeg – Mogli się o tym przekonać uczniowie, którzy wzięli udział w ogólnopolskim programie edukacyjnym PrzyGOTUJMY Lepszy Świat. Wspólnie z rodzicami i nauczycielami zamienili blisko 85 tys. tradycyjnych posiłków na dania roślinne. Dzięki temu zaoszczędzili około 83 mln litrów wody i wyemitowali o 677 tys. kg CO2 mniej!
Dlatego, jeśli chcesz zaskoczyć przyjaciół niezwykłymi przepisami i pokazać im, jak w prosty sposób mogą również poprawić kondycję planety zamiast tradycyjnych ciast, wypróbuj przepis na przepyszny piernik z pomidorami, czekoladowe brownie z buraka lub pachnące pomarańczą ciasto dyniowe.
Pomidorowy piernik z powidłami śliwkowymi
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 8
Składniki:
- 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 banan
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- ½ szklanki oleju słonecznikowego
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka przyprawy do pierników
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 30 g orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
Pomidory z puszki, olej, pokrojonego banana oraz cukier miksujemy razem do uzyskania puszystej masy.
Mąki przesiewamy do osobnej miski. Dodajemy pozostałe suche składniki: proszek do pieczenia, przyprawę piernikową, kakao, sodę oraz sól, mieszamy.
Mieszamy ze sobą mokre składniki i dodajemy je do suchych. Dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 50 min do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
Gdy ciasto wystygnie, przekrawamy je na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Polewą, która powstanie z połączenia składników, polewamy ciasto. Na koniec posypujemy je posiekanymi orzechami laskowymi.
Czekoladowe ciasto korzenne
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
- 100 g mąki migdałowej
- 50 g mąki gryczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 80 ml napoju migdałowego
- 80 ml oleju słonecznikowego
- 1 czekolada gorzka
Sposób przygotowania:
Czekoladę zmiksuj w naczyniu miksującym. Dodaj banany i jabłka bez skórki. Wlej napój migdałowy i wymieszaj.
Przyprawy, mąkę migdałową, kakao i sodę wymieszaj ze sobą, a następnie dodaj do naczynia miksującego i całość zmiksuj. Następnie wlej powoli olej i miksuj aż do dokładnego połączenia składników.
Tortownicę o średnicy ok. 26 cm natłuść odrobiną oleju i oprósz kakao. Przelej do niej ciasto.
Piecz przez ok 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dyniowe przysmaki z pomarańczą
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
- 150 g migdałów
- 150 g fig suszonych
- 80 g płatków owsianych
- 1 pomarańcza
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 goździki
Masa:
- 400 g orzechów z nerkowca
- 1 puszka napoju kokosowego
- 200 g dyni
- 45 gramów ksylitolu
- 125 g oleju kokosowego
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 4 łyżki likieru Cointreau
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 laska wanilii
Wykończenie:
- 200 ml napoju sojowego o smaku waniliowym
- 100 g nasion chia
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zalej gorącą wodą. W moździerzu rozetrzyj goździki. Pomarańczę umyj, sparz wrzątkiem i otrzyj skórkę.
Zmiksuj płatki owsiane, figi, skórkę z pomarańczy, migdały i przyprawy. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Następnie przelej ją do okrągłych foremek i wstaw do lodówki.
Orzechy zalej wrzątkiem i zostaw na noc.
Dynię upiecz do miękkości, usuń z niej skórkę i pestki. Pomarańczę sparz, otrzyj skórkę, wyciśnij sok z cytryny. Wyciągnij ziarenka z laski wanilii.
Odsączone orzechy, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, dynię, cynamon, wanilię, erytrol, olej i napój kokosowy oraz likier Cointreau zmiksuj razem aż do powstania gładkiej masy.
Masę przelej do foremek, na schłodzone spody ciasta. Pozostaw w lodówce przez około 12 godzin do zastygnięcia.
Nasiona chia zalej gorącym napojem sojowym, dokładnie wymieszaj. Lekko ciepłe nasiona rozprowadź po powierzchni masy dyniowej.
Podawaj schłodzone