Lato w pełni, dlatego De Care przygotowało 5 propozycji dań w stylu wege, które przygotować można na letnie imprezy: Hummus red-curry z sezamem i chlebkiem pita Tortilla z szarpanym jackruitem i warzywami Spring Rolls z warzywami i tofu Warzywa gotowane na parze Kalafior smażony w sosie żółte curry z orzechami
2023-07-12 00:00
Udostępnij
Wege przepisy na letnie imprezy

Hummus red-curry z sezamem i chlebkiem pita

Ilość porcji: 4 
Czas: 10 min
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1

Składniki:
3 łyżeczki Pasty curry czerwonej Kanokwan
2 łyżki pasty Tahini Premium OF
1 łyżeczka Oleju z prażonego sezamu House of Asia
2 łyżki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki czosnku drobno posiekanego
1 opakowanie gotowego chlebka pita
400 g cieciorki konserwowej
1 cebula pokrojona w kostkę
Sok z 1 limonki 
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
Pieprz czarny do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor i odstaw do wystygnięcia.
2. Do wysokiego pojemnika przełóż cieciorkę (zalewę zostaw i użyj w razie potrzeby, gdy humus będzie zbyt gęsty), dodaj usmażoną cebulę, pastę curry, tahini, sok z limonki, sezam i kmin rzymski. Zmiksuj wszystko razem na gładką masę dopraw do smaku pieprzem.
3. Hummus polej oliwą z oliwek i olejem sezamowym, podawaj z chlebkiem pita.

Spring Rolls z warzywami i tofu

4 porcje 
Czas: 45 minut 
Poziom trudności: 2
Poziom ostrości: 1

Składniki: 
100 ml Sosu do spring rollsów lub Sosu satay Ros Thai Thai
8 płatów Papieru ryżowego House of Asia
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
200g Kiełków fasoli mung House of Asia 
3 liście sałaty np. lodowej
1 czerwona cebuli pokrojona w cienkie piórka
1 marchewka 
1 mała czerwona papryka 
1 ogórek 
100 g tofu
Kilka łyżek czerwonej kapusty 
Kilka gałązek kolendry

Sposób przygotowania:
1. Pokrój paprykę, ogórka, marchewkę i kapustę w cienkie słupki.
2. Cebulę zamarynuj w 1 łyżce sosu sojowego.
3. Tofu pokrój wzdłuż na plastry i usmaż je na złocisty kolor.
4. Papier ryżowy zanurz w miseczce z wodą, połóż na desce. Układaj kolejno: sałatę, marchew, kapustę, ogórka, paprykę, cebulę, kolendrę i tofu.
5. Zwiń w rulonik o szczelnie zamkniętych na brzegach i podawaj z sosem do spring rollsów lub satay.

TORTILLA Z SZARPANYM JACKRUITEM I WARZYWAMI

Liczba porcji: 4
Poziom ostrości: 1
Czas przygotowania: 15 min
Poziom trudności: 1

Składniki:
1 puszka Jackfruita zielonego szarpanego QF
4 Wrapy pszenne Casa de Mexico 
3 łyżki Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
Ulubione warzywa: np. cebula, kapusta, papryka, marchewka, pak choi
2 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego
3 łyżki wody
Szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Jackfruita przełóż na sitko, odcedź z zalewy i przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Odciśnij nadmiar wody i przełóż do miseczki.
2. Pokrój warzywa w drobne paski. 
3. Rozgrzej olej na patelni, następnie dodaj pokrojoną cebulę i lekko podsmaż. Następnie dodaj jackfruita i smaż do lekkiego zbrązowienia, od czasu do czasu mieszaj całość.
4. W osobnej miseczce wymieszaj sos do kaczki po pekińsku z wodą. Tak rozrobiony sos dodaj na patelnię, wymieszaj z jackfruitem i cebulą. 
5. Po chwili dodaj resztę warzyw i smaż jeszcze ok. minuty, pod koniec dopraw do smaku szczyptą soli. 
6. Na każdej połowie tortilli ułóż farsz, następnie złóż je na pół i jeszcze raz na pół, tak aby powstał trójkąt. 
7. Tak przygotowane wrapy podgrzej na patelni grillowej lub w opiekaczu. 


Warzywa gotowane na parze 

4 porcje 
Czas: 15 minut 
Poziom trudności: 1 
Poziom ostrości: 1
Składniki: 
5-6 różyczek brokułu 
5-6 różyczek kalafiora 
1 mała kapusta pak-choi 
8 zielonych fasolek szparagowych 
Sól do smaku 
Sos: 
2 łyżki Sosu sojowego jasnego 
2 łyżki Sosu ostrygowego 
1 łyżeczka Pasty z czosnku, imbiru i chilli 
½ łyżeczki Białego sezamu 
3 łyżki wody 
1 łyżka posiekanej kolendry 
2 łyżki posiekanej dymki do dekoracji 

Sposób przygotowania: 
1. Warzywa umyj i osusz, z fasolki odetnij końcówki. Przełóż wszystko na głęboki talerz, delikatnie oprósz solą i wstaw do steamera. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut (warzywa powinny zostać lekko al dente).
2. W międzyczasie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu. 
3. Ugotowane warzywa posyp dymką i podawaj z sosem.


Kalafior smażony w sosie żółte curry z orzechami

Ilość porcji: 4 
Czas: 30 min
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1

Składniki:
600 ml Mleczka kokosowego 16-19% Kara
1 łyżka Pasty imbirowej House of Asia lub 1 cm obranego i posiekanego korzenia imbiru
50 g Pasty curry żółtej Kanokwan
100 g ryżu jaśminowego
1 średniej wielkości kalafior
2 łyżki oleju kokosowego
1 średnia cebula pokrojona w piórka
1 małe opakowanie prażonych płatków migdałów
1 pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:
1. Kalafior pokrój w różyczki, zblanszuj w gorącej, osolonej wodzie przez 5 minut, a następnie zahartuj i osusz.
2. Na rozgrzany wok wlej olej kokosowy i podsmaż kalafiora z cebulą, na rumiany kolor, dodaj pastę curry, pastę z imbiru i na końcu mleczko kokosowe. 
3. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Podawaj curry z kalafiora z gorącym ryżem, posiekanym szczypiorkiem i posyp prażonymi płatkami migdałów.