Raz na jakiś czas odrobina dietetycznej dyspensy nie zaszkodzi, jednak grillowanie w każdy weekend może się skończyć znaczącym wzrostem wagi. Na szczęście nie trzeba całkowicie rezygnować z przyjemności...
fit.pl
2015-05-20 00:00
Udostępnij
Zdrowe grillowanie

Kiełbaska, karkówka, boczek i żeberka... typowy talerz przysmaków z grilla może pomieścić nawet 1500 kalorii. Jeśli dodać do tego dodatkowa porcję z sympatycznej kolacji powstanie prawdziwa bomba kaloryczna.

Raz na jakiś czas odrobina dietetycznej dyspensy nie zaszkodzi, jednak grillowanie w każdy weekend może się skończyć znaczącym wzrostem wagi. Na szczęście nie trzeba całkowicie rezygnować z przyjemności. Wystarczy zastosować zasady zdrowego grillowania, by w pasie nie przybył nam nawet centymetr.

Przekąska
Przygotowanie wyśmienitych potraw z grilla wymaga czasu. Wyczekując na główny posiłek, zniecierpliwieni biesiadnicy często sięgają po drobne przekąski... Niestety najczęściej te niezdrowe. Zamiast paczki czipsów lepiej sięgnąć po Nachos.
- dobry wybór - nachos z sosem salsa (11 czipsów, 2 łyżki dipu - 151 kalorii, 7g tłuszczu)
- średni wybór - nachos z guacamole (11 czipsów, 2 łyżki guacamole – 209 kalorii, 16g tłuszczu)
- zły wybór – czipsy ziemniaczane z dipem (11 czipsów, 2 łyżeczki dipu – 301 kalorii, 26g tłuszczu)

Danie główne
Grillować można nawet same warzywa, ale jeśli ktoś nie wyobraża sobie tej przyjemności bez mięsa warto zastosować dietetyczną sztuczkę. Wystarczy np. robiąc szaszłyki dać mniejszą porcję mięsa i większą warzyw. Piekąc kiełbaskę, karkówkę lub inny grillowany przysmak, nałóż na talerz dużo sałatki. Dzięki prostemu zabiegowi talerz nie będzie wyglądał na pusty...
- dobry wybór – wołowina z warzywami (50g chudego mięsa, puszka pomidorów konserwowych,  cebula i pieczarki – 146 kalorii, 11g tłuszczu)
- średni wybór – hot dog z grillowanej kiełbaski (345 kalorii, 19g tłuszczu)
- zły wybór – 3 grillowane żeberka wieprzowe (594 kalorie, 34g tłuszczu)

Dodatki

Weekendowe grillowanie nie może się obejść bez elementów urozmaicających menu. Warto postarać się by na stole nie zabrakło sałatek np. (z zielonej sałaty, ogórka, pomidorów i oliwy z oliwek) oraz warzyw, które także można wrzucić na ruszt. Doskonale nadają się do tego kolby kukurydzy, papryka i cukinia.
Jeśli chcesz zachwycić gości i dopieścić ich podniebienia, przygotuj deser, ale zrezygnuj z kalorycznych lodów i ciasta. Zamiast nich połóż na grillu kawałki arbuza, który podgrzany uwolni pełnię swojego aromatu. Aby słodki smakołyk nie przeszedł smakiem dopiero co przygotowanej kiełbasy wykorzystaj do jego przyrządzenia aluminiowe tacki.

www.fit.pl