Coraz częściej potrawom z grilla zarzuca się nie tylko ogromną ilość kalorii, ale także nasycenie szkodliwymi substancjami, które wydzielają się w trakcie smażenia mięsa. Jeśli jednak zastosujecie się do kilku poniższych rad, nie musicie obawiać się, że impreza barbecue będzie szkodliwa, wystarczy tylko trochę zmienić swoje menu.
Przede wszystkim wartościowe składniki
Zaczynamy od wyboru mięsa. Większość z nas w okresie wiosennym, kiedy zaczyna się okres grillowy jest na diecie. Staramy się wrócić do formy po zimie, która zazwyczaj zostawia nam po sobie pamiątkę w postaci kilku kilogramów więcej. Dlatego właśnie powinniśmy wybierać chudsze mięso, najlepiej drobiowe lub wołowe. Dobrze wcześniej je zamarynować, dzięki temu nie będzie się musiało długo smażyć i nie straci właściwości odżywczych. Polacy w dalszym ciągu bardzo rzadko jadają ryby, co jest zdecydowanym błędem. Zapominamy o tym, jak wiele cennych składników zawierają i w dalszym ciągu są one niedoceniane przez nas w okresie grillowym. Zastanówcie się więc przygotowując produkty przed majówką i zamiast tłustych kiełbasek kupcie pstrąga lub łososia. Łosoś jest uważany za jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych ryb, dlatego to on powinien znaleźć się na ruszcie naszego grilla. Warto zamarynować go w oliwie z oliwek, zgniecionym czosnku i świeżych ziołach, np. w tymianku i rozmarynie. W takiej zalewie, nasza ryba powinna leżeć minimum 2 godziny.
Wiosna jest też okresem kiedy powinniśmy spożywać więcej warzyw. Możemy je podawać zarówno w sałatce, jak też w formie grillowanej np. cukinia nadziewana pomidorami i serem feta jest naprawdę przepyszna. W taki sposób sprawiamy, że posiłek staje się dużo bardziej wartościowy. Warzywa z grilla są pyszne i co najważniejsze zdrowe. Wysoka temperatura błyskawicznie je „ugotuje” i wydobędzie z nich aromat, oddziałujący na nasze pierwotne instynkty.
Najłatwiejsze do przyrządzenia są szparagi. Wystarczy skropić je oliwą z oliwek, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i trzymać na ruszcie aż zmiękną. Z twardymi warzywami, takimi jak cukinia, kabaczki, czerwona papryka i cebula, jest trudniej – przed położeniem na ruszt powinno się je zapeklować. Większość z nich to potężne źródło antyoksydantów, są też bogate w błonnik i niskokaloryczne.
A co na deser?
Jeśli chcesz zachwycić gości i dopieścić ich podniebienia, przygotuj deser, ale zrezygnuj z kalorycznych lodów i ciasta. Zamiast nich połóż na grillu kawałki arbuza, który podgrzany uwolni pełnię swojego aromatu. Aby słodki smakołyk nie przeszedł smakiem dopiero co przygotowanej kiełbasy wykorzystaj do jego przyrządzenia aluminiowe tacki.
Jak widzicie nie trzeba zupełnie rezygnować z grillowania. Jak to mówią wszystko jest dla ludzi, przy zachowaniu zdrowego rozsądku. Pamiętając o kaloriach najlepiej jednak zachować silną wolę i zrezygnować z popijania dań z grilla zimnym piwem, bo jest to zabójcze połączenie dla naszej diety.
www.dieta.fit.pl
Zdrowe grillowanie
Coraz wyższe temperatury, śpiew ptaków za oknem, zieleń traw… To może oznaczać tylko jedno. Ciepła wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami, a razem z nią zbliża się sezon grillowy. Czy potrawy z grilla są zdrowe? Czy można zrobić coś, co sprawi, że jedzenie z grilla będzie nie tylko smaczne, ale także zdrowe?