Warto zadbać, aby na talerzu malucha znalazły się również warzywa i owoce, produkty białkowe, takie jak mięso, ryba lub nabiał, a także odrobina tłuszczu roślinnego. Na obiad dla dziecka doskonale sprawdzi się zarówno makaron, który jest uwielbiany przez maluchy, jak i zupa z kaszą, warzywne kluski czy muffiny.
Katarzyna Szulc, dietetyk i ekspertka IV edycji kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”, przygotowała przepisy na zbilansowane posiłki dla najmłodszych.
BROKUŁOWE KLUSKI LENIWE
Składniki:
• 250 g twarogu
• 1 jajko
• 1 szklanka różyczek brokułu
• 1 szklanka mąki jasnej orkiszowej (plus dodatkowa ilość do podsypywania)
Przygotowanie:
Umyj różyczki brokułu i ugotuj je, aż staną się miękkie. Następnie ostudź je i zblenduj na gładkie puree. W dużej misce rozgnieć twaróg widelcem, dodaj jajko oraz puree z brokułów, a następnie dokładnie wymieszaj składniki. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając, aż uzyskasz jednolitą i lekko klejącą masę. Pamiętaj, że ilość mąki może się różnić w zależności od wilgotności twarogu i puree z brokułów. Na podsypanym mąką blacie uformuj z ciasta wałeczki o średnicy około 2 cm, a następnie pokrój je na kawałki o długości 2-3 cm. W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzuć kluski do wrzącej wody i gotuj przez około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Następnie wyjmij je i odsącz na talerzu. Kluski leniwe można podać z masłem, olejem roślinnym, jogurtem naturalnym lub posypane startym serem.
MAKARON Z KURCZAKIEM W SOSIE ZE SZPINAKIEM I CUKINIĄ
Składniki:
• 70 g makaronu pełnoziarnistego (przed ugotowaniem)
• 1 pierś z kurczaka (ok. 150-200 g), pokrojona na mniejsze kawałki
• około 150 g cukinii, pokrojonej na mniejsze kawałki
• 2 garście świeżego szpinaku, posiekanego
• 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
• 1/2 cebuli, drobno posiekanej
• 1 łyżka oleju roślinnego
• 3 łyżki śmietany 12%
• około 50 ml wody
• przyprawy: gałka muszkatołowa mielona, pieprz i sól do smaku (dla starszych dzieci)
Przygotowanie:
Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odcedź go i odstaw na bok. Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno posiekany czosnek, cebulę i podsmaż przez chwilę. Następnie dopraw pokrojoną pierś z kurczaka i przełóż na patelnię. Smaż przez kilka minut. Dodaj pokrojoną cukinię
i szpinak, smaż przez kolejnych kilka minut, aż warzywa zmiękną. Następnie podlej odrobiną wody i dodaj śmietanę, a na koniec dodaj ugotowany makaron. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aby się połączyły i całość się podgrzała.
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z KASZĄ ORKISZOWĄ
Składniki:
• 1,5 litra bulionu
• 400 g piersi z kurczaka
• 1/2 szklanki kaszy orkiszowej
• 1/2 szklanki mrożonego groszku
• 50 g pora, drobno posiekanego
• 1 łodyga selera, drobno posiekanego
• 2 marchewki, starte
• 1 łyżka oleju roślinnego
• 1 ząbek czosnku
• 1/2 łyżeczki kurkumy mielonej
• 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
• szczypta suszonego lubczyku
• sól i pieprz do smaku (powyżej 1. roku życia)
• natka pietruszki
Przygotowanie:
Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj drobno posiekany por, seler, marchewki
i przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż aż do zeszklenia warzyw. Następnie dodaj kurkumę i świeży imbir starty na drobnych oczkach, smaż przez kilkanaście sekund. Wlej bulion drobiowy, dodaj lubczyk, paprykę i doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojonego kurczaka i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodaj mrożony groszek, gotuj jeszcze kilka minut, aż groszek się odmrozi i zupa zgęstnieje. W międzyczasie ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. Przełóż zupę do miski i podawaj z kaszą. Dopraw pieprzem i solą, jeśli używasz, i posyp pietruszką przed podaniem.
MUFFINKI MARCHEWKOWE
Składniki:
• 2 średnie marchewki około 170 g, starte
• 2 jajka
• 150 g mąki pełnoziarnistej
• 1/2 jabłka, startego
• 50 ml rozpuszczonego masła lub oleju
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cynamonu
• 2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
• 1 łyżka płynnego miodu (opcjonalnie, powyżej 1. roku życia)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Następnie dodaj jajka, masło, starte marchewki, jabłko i dokładnie wszystko wymieszaj. Jeśli dodajesz rodzynki i miód, również dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Przelej ciasto do foremek na muffinki i piecz przez około 20-25 minut, aż patyczek będzie suchy.