Szkolne stołówki z województwa śląskiego źle odżwiają uczniów - wynika z kontroli sanepidu. Serwowane posiłki są przede wszystkim  za tłuste
fit.pl
2011-08-25 00:00
Udostępnij
Inspektorzy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Katowicach w latach 2007-2010 skontrolowali 500 placówek oświatowych. Nieprawidłowości w żywieniu stwierdzono w 33 proc. żłobków, 40 proc. przedszkoli i 51 proc. szkół.

Główne grzechy szkolnych stołówek to: zbyt wiele tłuszczów w posiłkach, a za mało węglowodanów. Inspektorzy wskazali również na niedobory wapnia, żelaza i witaminy C, co oznacza, że w diecie dzieci i młodzieży generalnie brakuje owoców i warzyw, przetworów mlecznych oraz naturalnych nieprzetworzonych produktów, takich jak np. kasza.
 
Program "Zdrowy talerz" nad wdrożeniem którego pracuje ślaśki sanepid ma poprawić