Nadmierny apetyt na słodycze jest jedną z oznak, że brakuje nam chromu. Chrom odpowiada za metabolizm tłuszczów, a także reguluje ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Ułatwia również kontrolę poziomu cukru we krwi.
Dzienne zapotrzebowanie na chrom wynosi 50-200 mikrogramów. Chrom można znaleźć w produktach takich jak:
- drożdże,
- kukurydza,
- fasola,
- kiełki pszenicy
- jabłka,
- kasza,
- szparagi,
- płatki zbożowe,
- chleb gruboziarnisty,
- owoce morza
- wołowina,
- skrzyp polny
Musimy jednak pamiętać, że chrom nie jest środkiem odchudzającym. Ułatwia zarządzanie gospodarką lipidową oraz węglowodanową. Chrom dba o to, by trzustka nie produkowała więcej insuliny, niż jest to konieczne, dzięki czemu nie odczuwamy zwiększonej ochoty na słodycze.
Jeśli każdego dnia spożywamy zdrowe jedzenie, nie powinniśmy się martwić o odpowiednią ilość chromu w naszym organizmie. Aby zmniejszyć apetyt na słodycze, trzeba pamiętać o regularności spożywania posiłków, tak aby nie doprowadzać do zbyt wysokich wahań poziomu cukru we krwi.
Musimy pamiętać, że nadmiar chromu również nie jest dobry dla organizmu, ponieważ może spowodować zmiany na skórze i błonach śluzowych. Nadmiar objawia się utratą wagi ciała, owrzodzeniem żołądka, uszkodzeniem wątroby.
www.fit.pl