Większość z nas już wie, że jedzenie mniej i większa dawka ruchu to klucze do utraty niechcianych kilogramów. Ale jeśli robisz wszystko prawidłowo i dalej nie możesz schudnąć, może to oznaczać problemy ze zdrowiem, które sabotują Twoje wysiłki
fit.pl
2010-11-23 00:00
Udostępnij
Nie chudnę! Dlaczego?

Złe działanie tarczycy

Tarczyca odpowiada za produkcję i wydzielanie hormonów metabolicznych, które regulują sposób wykorzystania energii przez organizm. Niedoczynność tarczycy (niedoczynność tarczycy) zakłóca metabolizm, jak również wiele innych aspektów zdrowia. Niektórzy szacują, że aż 10 procent dorosłych cierpi na niedoczynność tarczycy, która jest bardziej powszechna u kobiet i najczęściej rozpoznaje się w latach 40 i 50 lat.

Jak rozpoznać złe działanie tarczycy? Poza zwiększoną masą ciała lub niezdolnością do utraty wagi, można zauważyć, zmęczenie, wypadanie włosów, suchość skóry, bóle stawów i osłabienie mięśni, obfite miesiączki, zwiększoną wrażliwość na zimno, a nawet depresję.

Zaburzenia w pracy hormonów

Aż 1 na 10 kobiet w wieku rozrodczym ma zespół policystycznych jajników (PCOS), stan, w którym kobiece jajniki produkują nadmiar hormonów męskich. Oprócz problemów z owulacją i niepłodnością, PCOS może powodować problemy ze sposobem przetwarzania przez organizm cukru we krwi, które często związane są z nadmiarem tłuszczu zapasowego, zwłaszcza w okolicach talii. Nieleczone zaburzenia mogą prowadzić do cukrzycy typu 2.

Jak rozpoznać zaburzenia hormonów u siebie? Możesz mieć nieregularne miesiączki, nadmierne owłosienie twarzy i ciała, trądzik, a także problemy z zajściem w ciążę, wraz z niewyjaśnionym przyrostem masy ciała (choć nie wszyscy z PCOS mają problemy z wagą).

Jak z tym walczyć? Zmiany stylu życia jest zazwyczaj pierwszym krokiem. Jeśli stosujesz zdrową dietę i wykonujesz regularne ćwiczenia i nadal przybierasz na wadze, jest to sygnał, by zrobić odpowiednie badania.

Nietolerancja pokarmowa

Większość ludzi wie, że jest uczulona na niektóre pokarmy, takie jak orzechy lub skorupiaki, ale niewielu wie, że mogą cierpieć na nietolerancję pokarmową. Nietolerancja pokarmowa, znana także dlaczego niechudne3jako "alergia pokarmowa o opóźnionych objawach", odpowiada za niezdolność do pełnego przetworzenia konkretnego pokarmu, zwykle wywołując różne, niespecyficzne objawy. Objawy te, mogą rozwijać się powoli, w ciągu godzin lub dni i rzadko stanowią zagrożenie życia. Nasz układ odpornościowy błędnie identyfikuje żywności jako szkodliwą. Najczęściej nietolerancja pokarmowa dotyczy produktów mlecznych, glutenu, jaj, soi, kukurydzy i orzechów.

Najczęstszymi objawami są: biegunki i zaparcia, bóle głowy, bóle brzucha, migrena, zaburzenia snu - jak również pozornie niepowiązane objawy jak łagodna astma, egzema, bóle mięśni i stawów, uczucie zmęczenia.

Jeżeli Twoja rekcja na pokarm jest poważna, musisz usunąć niektóre składniki ze swojej diety. Przy łagodnych reakcjach, należy codziennie dostarczać organizmowi probiotyki, które przywracają dobre bakterie w jelitach niezbędne do trawienia i mogą pomóc w zapobieganiu wzdęć i przyrostu masy wody.

Przyjmowanie leków

Przyrost masy ciała może być niepożądanym działaniem zażywania niektórych leków, w tym leków przeciwdepresyjne, sterydów, a także pigułek antykoncepcyjnych.

Jeżeli zauważasz przyrost masy ciała w ciągu kilku tygodni od rozpoczęcia kuracji, wówczas powinnaś spotkać się z lekarzem i mu o tym opowiedzieć. W przypadku pigułek antykoncepcyjnych, przejście na wersję z mniejszą dawką hormonów może zminimalizować przyrost masy ciała. Należy jednak pamiętać, że leczenia choroby, na którą bierzesz lek, jest twoim największym priorytetem, więc nie możesz przerwać jego stosowania na własną rękę.

Czynniki genetyczne

Otyłość wykazuje charakter rodzinny, gdzie dużą rolę odgrywają wspólne dla rodzin nawyki żywieniowe i życiowe. Czynniki genetyczne mogą stanowić do 40% przyczyn prowadzących do otyłości. W procesie tym zaangażowanych może być kilka genów wpływających na przyjmowanie pokarmów i wydatkowanie energii. Dokładny mechanizm pozostaje jednak nieznany. Uważa się, że leptyna kodowana przez gen ob jest przekaźnikiem pomiędzy adipocytem (komórką tłuszczową) a mózgiem dostarczającym informacji o rozmiarach zmagazynowanego tłuszczu. Leptyna hamuje również syntezę i uwalnianie neuropeptydu Y (NPY), który zwiększa apetyt, obniża termogenezę oraz podwyższa poziom insuliny. Podejrzewa się, że mózg osoby otyłej otrzymuje mylącą informację, zaniżającą zasoby tłuszczu w ustroju.

Wydaje się również, że u ludzi czynnik dziedziczny może odgrywać rolę w dziedziczeniu konstytucji psychofizycznej oraz chorób powodujących otyłość wtórną takich jak cukrzyca lub hiperlipoproteinemiarodzinna. Genetycznie uwarunkowana skłonność do tycia może polegać na zwiększonej podatności na bodźce środowiskowe sprzyjające zwiększenu masy ciała.

www.fit.pl