Podpowiadamy jak w naturalny sposób pozbyć się, a także unikać zaparć i dyskomfortu, który im towarzyszy
fit.pl
2014-04-28 00:00
Udostępnij
Dieta na zaparcia
zaparcia tekstNiewłaściwa dieta, stres, pośpiech i  bierny tryb życia  mają niekorzystny wpływ na pracę naszych jelit. Sprawiają, że ich funkcjonowanie jest spowolnione. Leniwe jelita utrudniają wypróżnianie i powodują ból.
Zaleganie resztek pokarmu w jelitach prowadzi do wytwarzania się substancji toksycznych, które powodują podrażniania, a nawet stany zapalne jelit. Wchłanianie się  toksyn do organizmu objawia się toksemią ogólnorozwojową, której towarzyszy m.in. ból głowy, zmęczenie oraz wzdęcia.
Sprzymierzeńcami w walce z zaparciami jest odpowiednio skomponowana dieta w składniki, które usprawniają prace jelit.

Naturalne metody zapobiegające zaparciom:

·  Suszone owoce: śliwki, morele, figi
·  Woda z naturalnym miodem: szklankę letniej wody z łyżeczką miodu nastawić wieczorem i wypić rano na czczo
·  Błonnik, który znajdziemy w  surowych jabłkach, śliwkach, a także marchew, ziarna zbóż, pieczywo razowe
·  Kefir, maślanka, zsiadłe mleko
·  Płatki owsiane
·  Woda mineralna bogata w magnez

www.fit.pl