Po długiej zimie jesteśmy osłabieni i zniechęceni. Brakuje nam koncentracji, często dopada nas depresja, znużenie. Ale komponując odpowiednio codzienne posiłki można wzmocić sie na duchu i ciele. Proponujemy co najlepiej jeść o tej porze roku.
fit.pl
2006-04-11 00:00
Udostępnij
Jedzenie na wzmocnienie
depresja1Po długiej zimie jesteśmy osłabieni i zniechęceni. Brakuje nam koncentracji, często dopada nas depresja, znużenie. Ale komponując odpowiednio codzienne posiłki można wzmocić sie na duchu i ciele. Proponujemy co najlepiej jeść o tej porze roku

Jabłka
Jedno spore jabłko dziennie nie uratuje nam życia, ale wzmocni system odpornościowy. Pomoże na pewno w walce z wirusami i bakteriami, które atakują nas na przełomie zimy i wiosny, powodując kaszel i katar.

Kiwi, szpinak, kapusta
Szukamy przede wszystkim produktów, które są bogate w witaminę C, która nie dopuści do infekcji. Wystarczy 200 mg dziennie. Najlepiej zrobi nam pomarańcza, mandarynka, sok z cytryny lub szpinak. Nie zapominajmy, że dostępne są również bardzo smaczne kiszonki: ogórki i kapusta.

Łosoś, makrela, tuńczyk
Tłuste ryby zawierają magiczne kwasy tłuszczowe Omega-3, które podnoszą aktywność białych krwinek, które "zjadają bakterie". A więc w sklepie rybnym wybierzmy łososia zamiast pstrąga albo makrelę zamiast dorsza, mimo iż białe ryby są na pewno mniej kaloryczne.

Oleje, pestki, czosnek

Korzystne dla naszego organizmu tłuszcze  to oleje tłoczone na zimno, nasiona i różnego rodzaju orzechy, które zawierają witaminę E. Sałatki możemy posypać pestkami słonecznika. Mięso indyka dostarcza nam cynku tak samo jak groszek lub fasolka. Selen znajdziemy w brązowym ryżu, różnorakich warzywach, żółtkach jajek, pestkach słonecznika oraz czosnku. Zalet czosnku w ogóle nie sposób przecenić. To doskonała broń w zapobieganiu chorobom, tak samo jak zwykła cebula.

Zielona herbata

Czekając na slońce i przynoszące zdrowie maliny czy jeżyny, popijajmy zieloną herbatę. Wprowadzając drobne zmiany do swojej diety, odzyskamy dobre samopoczucie.

Orzechy, papryka, dynia
Musimy też dostarczyć naszemu oganizmowi betakarotenu, który podwyższa liczbę komórek walczących z infekcją. Znajdziemy go przede wszystkim w orzechach oraz owocach i warzywach, szczególnie koloru pomarańczowego. W sklepach wybierzmy żółtą lub pomarańczową paprykę, a na bazarze poszukajmy dyni, z której możemy zrobić wspaniałą zupę, ciasto lub smażone placki.


www.fit.pl