Symbol jesieni i ptasi przysmak może pomóc nam przy niejednej dolegliwości.  Jarzębina jest dobra na problemy z nerkami, biegunkę i anemię!
fit.pl
2011-01-03 00:00
Udostępnij
Lekarstwa z jarzębiny
Jarzębina  jest sprzymierzeńcem zdrowia, ale trzeba odpowiednio ją przerobić, żeby uzyskać lecznicze właściwości. Nie można  jeść jej na surowo, bo to grozi bólami brzucha, wymiotami i biegunką.
Do przygotowania jarzębinowych specyfików wykorzystuje się kwiaty i owoce. Zielarze zrywają kwiaty w kwietniu, a owoce w październiku. Najlepiej jest zrywać lekko podmarznięte  czerwone korale, ponieważ wtedy są dopiero dojrzałe,  najbardziej smaczne i wartościowe.jarzebina tekst

Z jarzębiny można przygotować nalewkę, sok oraz napar, które mają szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie.
Przetwory przyspieszają przemianę materii, działają moczopędnie oraz łagodzą stany zapalne. Można je jeść przy zaparciach, wzdęciach i biegunce.
Jarzębina jest bogata w witaminy i minerały. Dieta wzbogacona przetworami z jarzębiny chroni przed anemią.  Zawiera witaminę C, która podwyższa odporność, wzmacnia naczynai krwionośne, chroni przed działaniem wolnych rodników przyspieszających proces starzenia się skóry,  a także zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.  Medycyna ludowa wykorzystywała ten surowiec także do przyspieszania gojenia się ran

Co robią z niej zielarze?

Sok jarzębinowy
Kilogram jarzębiny myjemy i rozgniatamy w garnku. Do drugiego naczynia nalewamy litr wody i przesypujemy rozgniecione owoce jarzębiny, a następnie dodajemy pół kilo cukru. Mieszaninę gotujemy do pół godziny, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Gdy mieszanka się zagotuje, cedzimy ją i przelewamy do butelek. W razie potrzeby przed podaniem rozcieńczamy wodą. Sok można pić bezpośrednio lub dodawać go do wody mineralnej i herbaty.

Napar z owoców
2 łyżki rozdrobnionych owoców, zalewamy szklanką wody i podgrzewamy. W fazie delikatnego wrzenia gotujemy przez 30 minut. Następnie studzimy i cedzimy. Spożywamy pół szklanki, trzy razy dziennie.

Nalewka z jarzębiny
Szklankę dojrzałych owoców jarzębiny, wrzucamy do butelki z ciemnego szkła i zalewamy na dwa tygodnie pół litrem wódki. Po tym czasie przelewamy miksturę do odrębnej butelki. Pozostałe owoce zalewamy kolejną połówką wódki i odstawiamy znowu na dwa tygodnie. Następnie cedzimy drugą miksturę. Wlewamy obie do garnka i mieszamy z kilkoma łyżkami stołowymi miodu. Taką mieszaninę rozlewamy do mniejszych butelek o ciemnym szkle i przechowujemy w piwnicy. Nalewka dobra jest na trawienie. Działa też rozgrzewająco w zimowe wieczory.
 

www.fit.pl