
Często zastanawiamy się jednak co zrobić, by ryżowa dieta nie kojarzyła się z monotonią?
Z mięsem, z warzywami, a może na słodko? Na szczęście dostępna na rynku, szeroka oferta pozwala na coraz większe eksperymenty na ryżowym polu. I tak miłośników wyszukanych smaków bez wątpienia skusi, słynący z charakterystycznego aromatu i posmaku, ryż jaśminowy czy basmati – oba doskonale nadają się do lekkich deserów.
Z kolei ryż arborio do risotto czy do sushi pozwoli eksperymentować w przygotowywaniu potraw, których smak przywoła wakacyjne wspomnienia. Wszyscy, dla których liczą się walory wizualne na pewno docenią jedną z wyjątkowych propozycji ryżu mieszanego: parboiled z dzikim czy tre colori, który łącząc trzy rodzaje: parboiled z dzikim i czerwonym pięknie wygląda na talerzu.
Deser ryżowy z brzoskwiniami:
· torebka ryżu naturalnego
· jogurt naturalny
· brzoskwinie z puszki
· rodzynki
· listki melisy
Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Wykładamy porcje ryżu na poszczególne talerze. Połówki brzoskwiń tniemy na dość cienkie plastry. Układamy brzoskwinie na ryżu. Polewamy danie jogurtem. Posypujemy je rodzynkami. Dekorujemy danie listkami melisy.
Smacznego!
www.wellness.fit.pl