- Układ odpornościowy kształtuje się przez całe życie. Walka z niesprzyjającymi warunkami rozpoczyna się już w łonie matki, a pełną dojrzałość układ ten osiąga około 20. roku życia, by z wiekiem stopniowo tracić swe właściwości obronne.
- Szczególnie niekorzystny wpływ na funkcjonowanie systemu odpornościowego mają napięcia nerwowe i stres. Przemęczenie i niewyspanie dodatkowo rozstrajają zegar biologiczny, przez co obniżają właściwości obronne organizmu.
- Nieodpowiednia dieta, oparta na wysoko przetworzonej żywności i częste sięganie po używki, w tym alkohol i papierosy, nadwyrężają układ odpornościowy.
- Dieta wzmacniająca odporność powinna obfitować w antyoksydanty, jakimi są witaminy A, C i E, które można znaleźć w chudym mięsie, rybach, warzywach, owocach, oliwie z oliwek i oleju lnianym. Dobroczynny wpływ na odporność wykazują również probiotyki zawarte w produktach mlecznych. Zimą, gdy trudniej o świeże owoce i warzywa, można uzupełniać dietę mrożonkami. Nie powinno się jednak zapominać o działającej przeciwbakteryjnie marchwi i chroniących przed wirusami jabłkach, które są dostępne przez cały rok.
- Aktywność fizyczna i spacery na świeżym powietrzu, korzystanie z sauny i łaźni fińskiej oraz hydroterapia, czyli naprzemienny prysznic ciepłym i chłodnym strumieniem wody pobudzają przemianę materii i hartują organizm.
www.fit.pl