Wzmacniaj odporność dziecka przed jesienią!

Czas wakacji szybko mija. W okresie letnim nasze pociechy stają się dużo bardziej aktywne i większość czasu spędzają na świeżym powietrzu. Gdy zbliża się chłodna jesień, doświadczone mamy sięgają po sprawdzone sposoby wzmacniania odporności dziecka. Ponieważ już jesienią warto zadbać o budowanie odporności.  
fit.pl
2015-09-11 00:00
Udostępnij
Wzmacniaj odporność dziecka przed jesienią!
Dlaczego moje dziecko choruje?

Układ odpornościowy chroni organizm przed bakteriami, wirusami i grzybami. Osiąga swoją dojrzałość po dwunastu latach życia dziecka. Dlatego tak ważne jest, by już od pierwszych dni życia, wpływać na kształtowanie naturalnej odporności dziecka.

Obniżenie odporności organizmu objawia się większą podatnością na infekcje. Mechanizmy obronne u dziecka ulegają obniżeniu, najczęściej z powodu nieodpowiedniej diety, braku witamin, pory roku, częstych antybiotykoterapii, problemów ze snem, przewlekłego stresem i chorób np. alergii czy astmy lub wrodzonego zaburzenia odporności. Spadek odporności może przejawiać się nawracającymi infekcjami ( ponad 8 rocznie).

Naturalnie wzmacniaj odporność dziecka
Zdrowa dieta to fundament wpływający na wzmacnianie naturalnych systemów obronnych organizmu w każdym wieku. W jadłospisie naszych pociech nie może zabraknąć sezonowych warzyw, możliwie najmniej pryskanych środkami chemicznymi ( najlepiej 0,7 kg dziennie) oraz owoców w postaci zup, surówek, sosów czy sałatek. Latem serwujmy wszystko co pojawia się na straganach. Zimą podajemy dostępne sezonowe warzywa ciepłe, gotowane w formie surówek z warzyw np. buraczki czy kapustę kiszoną. Serwujmy przygotowane wcześniej przetwory warzywne - ogórki kiszone, buraczki. Czytaj także: Co najlepiej poprawi odporność chorowitka?

Owoce to nieodłączny element zbilansowanej diety. W okresie jesienno-zimowym podajemy dzieciom pieczone jabłka, gruszki, ekologiczne banany lub grejfruty oraz owoce w postaci przetworów - konfitury, soki, kompoty, dżemy domowej roboty. Nie możemy pominąć chudego mięsa, nabiału, kaszy jaglanej, brązowego ryżu, różnorodnych ryb morskich i rzecznych (np. łosoś atlantycki, łosoś bałtycki, śledź, dorsz, makrela, tuńczyk) czy nierafinowanych olejów np. oliwy z oliwek, oleju lnianego, oleju z pestek dyni, oleju ryżowego. Istotne jest nawadnianie organizmu dziecka – odpowiednia ilość płynów nawilża błony śluzowe dróg oddechowych, chroniąc przed przyleganiem do ich ścian bakterii i wirusów.

Ruch na świeżym powietrzu i wypoczynek
Codziennie przebywajmy z dzieckiem na świeżym powietrzu. Tym bardziej jeśli za oknem jest deszcz i szaruga. Sprzyja to kształtowaniu termoregulacji u dziecka. Nie ubierajmy dzieci zbyt ciepło. Zachęcajmy też do częstego mycia rąk, by na bieżąco usuwać z nich patogeny. Kluczową rolę we wzmacnianiu odporności odgrywa zdrowy sen. Temperatura powietrza w pokoju powinna wynosić 18-19°C. Spędzajmy też wraz rodziną co najmniej 2 tygodnie rocznie w górach lub nad morzem. W ten sposób stymulujemy układ odpornościowy.

Moc naturalnych preparatów
Odporność dziecka możemy kształtować za pomocą preparatów dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością lub ziołami. Witaminy, które znajdują się w ich składzie to najczęściej witamina A,C, E, D i witaminy z grupy B oraz wyciągi z bzu czarnego lub dzikiej róży, pestek grejfruta, oregano – wzmacniające organizm przed infekcjami bakteryjnymi. To naturalne antyoksydanty zwalczające wolne rodniki. Najbardziej popularny to olej uzyskiwany z wątroby rekina lub dorsza, olej lniany budwigowy, który zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwasy omega-3 i omega-6 wykazujące działanie przeciwzapalne. Znane są wyciągi roślinne z aloesu czy jeżówki purpurowej. Syrop z cebuli z dodatkiem czosnku, cytryny i miodu to jeden z najlepszych domowych sposobów na naturalne wzmocnienie odporności. Ponieważ 80% komórek układu immunologicznego znajduje się w jelitach, podawajmy dzieciom większe ilości prebiotyków, korzystnie wpływające na rozwój mikroflory w układzie pokarmowym.