Dietetyczne przepisy dobre dla serca

Czynnikami zwiększającymi prawdopodobieństwo wystąpienia choroby układu krążenia są: zła dieta,  niska aktywność fizyczna, nadciśnienie tętnicze, otyłość, cukrzyca, palenie papierosów oraz siedzący i stresujący tryb życia
fit.pl
2011-11-04 00:00
Udostępnij
Dietetyczne przepisy dobre dla serca
dieta serce2Właściwie dobrana i skomponowana dieta jest bardzo ważnym elementem profilaktyki i leczenia osób dotkniętych chorobami układu sercowo – naczyniowego,  ma silne działanie kardioprotekcyjne i w widoczny sposób poprawia kondycję zdrowotną.

Prezentujemy Wam propozycje dań dietetycznych, które są doskonałym wyborem na obiad lub większa kolację a także brunch (zwłaszcza w weekend).

Pełnoziarniste tortille (2 szt.) posmarowane masą fasolową (odsączone ½ puszki czerwonej fasoli zmiksowane lub ugniecione z posiekanym ząbkiem czosnku lub ziołowym pieprzem, łyżką dowolnych świeżych ziół i łyżką oleju lnianego) odgrzane na ciepło w mikrofali z sałatką z garści rukoli, czerwonej papryki, kiszonego ogórka skropionych oliwą z oliwek i octem balsamicznym lub jabłkowym, podane z łyżką pestek dyni, herbata z dzikiej róży.  To zestawienie charakteryzuje się wysoką zawartością pełnowartościowego białka roślinnego, żelaza, potasu, selenu oraz kwasu foliowego. Zawiera również witaminę C, cynk, witaminy z grupy B, kwercetynę, aminokwasy siarkowe i polifenole.

Potrawka z duszonej na patelni piersi z kurczaka z mango i warzywami (porcja na około 2 osoby) - pierś pokrojona na małe kawałki, podduszona na łyżce oleju z pestek winogron lub patelni spryskanej oliwą z ząbkiem czosnku i kawałkiem świeżego imbiru, po ok. 5 minutach dodana pokrojona czerwona cebula i zielona papryka, po kolejnych 5 (gdy mięso jest już usmażone a cebula szklista) pokrojone mango (1-2 owoce zależnie od gustu). Mango powinno rozpaść się tworząc sos, można dodać parę łyżek wody lub jogurtu naturalnego albo soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Podajemy z dużą garścią kiełków słonecznika, brązowym ryżem (około 2/3 szklanki lub ½ torebki ugotowanego) oraz zieloną herbatą z plasterkiem cytryny. To zestawienie charakteryzuje się wysoką zawartością pełnowartościowego białka, witaminy C oraz beta-karotenu, błonnika i izoflawonów, a także witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz potasu.

Pesto z bobu lub zielonego groszku (zmiksowana w blenderze połowa opakowania obranego ze skórki i ugotowanego w lekko osolonej wodzie lub na parze mrożonego bobu (przez ok. 8-9 minut), dwie łyżki podprażonych na patelni bez tłuszczu pestek słonecznika, pokrojone 2 ząbki czosnku oraz 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia ze szczyptą soli – jeśli pesto nie ma konsystencji sosu należy dodać trochę wywaru z gotowania bobu a nie więcej oliwy. Wywar ten stanowi też świetną bazę na zupę warzywną ze szklanką makaronu typu włoskiego ugotowanego al-dente, najlepiej razowego lub z dodatkiem mąki gryczanej, podaną z sałatką ze świeżego ogórka, żółtej papryki, liści cykorii i czerwonej cebuli, herbata z dzikiej róży lub świeżo wyciskany sok albo jednodniowy sok pomarańczowy.
To zestawienie charakteryzuje się dużą zawartością pełnowartościowego białka roślinnego, izoflawonów strączkowych, flawonoidów, błonnika w tym inuliny i oligofruktozosacharydów, potasu, magnezu i manganu, witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz witaminy C.

Gotowany na parze pstrąg z zielonymi szparagami, świeżą kalarepą, fasolką szparagową lub mrożonym zielonym groszkiem (filet z ryby obłożony warzywami), polany oliwą cytrynową, posypany prażonym sezamem i posiekaną świeżą kolendrą lub melisą podany z brązowym ryżem (około ½ torebki lub 2/3 szklanki ugotowanego), oprószony białym pieprzem i sokiem z cytryny, zielona herbata z plasterkiem pomarańczy. Ten posiłek jest bogaty w białko, kwasy tłuszczowe omega-3 i jednonienasycone, żelazo i błonnik, cynk i jod oraz kwas foliowy, betakaroten i flawonoidy w tym katechiny.

Sałatka z plastrów dojrzałej papai, 5 szt. paluszków krabowych surimi oraz świeżej czerwonej papryki i garść sałaty typu Rosso lub roszpunki, skropionych sokiem z cytryny wymieszanym z łyżeczką miodu oraz posypanej prażonymi pestkami dyni, z kromką chleba razowego, herbata jaśminowa lub biała.  Ten posiłek jest bogaty w błonnik, beta-karoten, pełnowartościowe białko, jod oraz potas, kwercetynę i flawonoidy oraz katechiny, cynk, potas, witaminę C i kwas foliowy.

www.dieta.fit.pl