przepis na energetyczną zupę z ciecierzycą

Jesień zbliża się wielkimi krokami. Najwyższa pora, aby wprowadzić zmiany w naszym menu. Na jesienne chłody nic lepiej się nie sprawdzi, niż ciepła i pożywna zupa. Polecamy przepis na energetyczną zupę z ciecierzycy
2020-09-09 00:00
Udostępnij
przepis na energetyczną zupę z ciecierzycą

Energetyczna zupa z ciecierzycy

Liczba porcji: 10

Składniki:

  • Ziemniaki - 1kg
  • Ciecierzyca - 0,8 kg
  • Cebula - 0,2 kg
  • Czosnek - 0,03kg
  • Boczek wędzony, parzony - 0,2 kg
  • Rozmaryn świeży - 2 gałązki
  • Bazylia świeża – 2 gałązki
  • Lubczyk – 2 gałązki
  • Bulion warzywny - 1,5 litra
  • Sól, pieprz biały do smaku

Sposób przyrządzenia:

Suchą ciecierzycę wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Następnie 1,5 -2 godziny gotować w tej samej wodzie z dodatkiem soli.

Boczek pokroić w paski, cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, podsmażyć. Dodać posiekany rozmaryn, lubczyk i bazylię. Zalać bulionem warzywnym, gotować 15 minut. Ziemniaki ugotować, pokroić w plastry grubości 1 cm, grillować na patelni do uzyskania wyraźnych pasków. Do wywaru dodać ziemniaki i ciecierzycę, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować.

Smacznego życzą:
Solgaz
Kucharze z Dworu Korona Karkonoszy