Na zewnątrz jest coraz chłodniej i coraz bardziej ponuro. To znak, że przychodzi do nas jesień. Wraz z nią zmieniamy swoją dietę. Przedstawiamy kilka przepisów na dania z sezonowymi warzywami, które rozgrzeją i nasycą każdego
2022-09-19 00:00
Udostępnij
Przepisy jesienne

Foccacia z dżemem z pomidorów i serem Aldamer

PORADA DIETETYKA:
Zdrowa dieta redukcyjna często interpretowana jest przez pryzmat licznych ograniczeń. Zastanawiamy się, czego nie wolno, a co trzeba mocno ograniczyć. W rzeczywistości, w zdrowej diecie odchudzającej jest miejsce na wszystko, a domowa foccacia może być świetnym urozmaiceniem diety! Moja porada - zadbaj o to, aby była one elementem dobrze zbilansowanego posiłku. Kawałek foccaci zjedz z grillowanym kurczakiem, wędzonym łososiem czy chociażby kawałkiem burraty. Zadbaj o to, aby w każdym posiłku znalazło się również źródło białka, które zapewni Ci sytość na dłużej.

Foccacia
350g mąki pszennej typu 00
10g drożdże świeże (3g drożdży instant)
pół łyżeczki łamanego pieprzu
225g ciepłej wody
50ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
50g oliwek

W robocie kuchennym mieszamy wszystkie składniki przez około 5minut. Do drugiej miski wlać łyżkę oliwy z oliwek i przełożyć do niego ciasto przykryć mokrą ściereczką i odłożyć na 2godziny. Ciasto wyłożyć na blaszkę, opuszki palców wćisnąć w ciasto, tak aby powstały małe wgłębienia. Posypać rozmarynem i solą morską i odstawić na 30 minut.

Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20minut w temp. 220^.

500g pomidorów
100g cebula
100ml oliwa z oliwek
50g cukier
5g sól

Pomidory naciąć w krzyż, sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć pestki i pokroić w grubą kostkę. Rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej cebulę pokrojoną w piórka.
Dodać pomidory, cukier i sól. Duśić 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
Upieczoną foccacię pokroić na 4 części i przekroić wzdłuż. Smarować dżemem z pomidorów, położyć plasterek sera i ulubione dodatki.

Burrito z chorizo i serem Edamskim
PORADA DIETETYKA:
Takie burrito, to świetny pomysł na zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek! Znajdziesz w nim węglowodany (tortilla), błonnik (świeże warzywa), białko (ser, chorizo) oraz tłuszcze. Zadbaj tylko o odpowiednią porcję, aby była zgodna z Twoim dobowym zapotrzebowaniem. Niezależnie od tego czy Twoim celem jest wyłącznie dbanie o zdrowie, schudnięcie czy przytycie - tortilla z dodatkami będzie świetnym pomysłem! Jeśli potrzebujesz wsparcia w doborze odpowiedniej kaloryczności diety, to koniecznie zajrzyj do wyzwania „zdrowe odchudzanie”, które właśnie trwa na platformie MajAcademy.  Roksana Środa – dietetyk kliniczna i założycielka platformy dietetyczno-edukacyjnej MajAcademy

4 tortille pełnoziarniste
100g chorizo
200g ser MSM Mońki Edamski
100g papryki czerwonej
100g pieczarki
50g kukurydzty
50g przecier pomidorowy

Chorizo, paprykę i pieczarki kroimy w kostkę średniej wielkości i podsmażamy na patelni i na koniec dodajemy przecier pomidorowy i kukurydzę. Po ostygnięciu dodajemy starty ser żółty oraz doprawiamy do smaku. Na połówkę tortilli nakładamy farsz, składamy na pół oraz grillujemy z każdej strony po około 3 minuty.

Tosty z polędwiczki wieprzowej z serem gouda, szpinakiem i suszonym pomidorem
PORADA DIETETYKA
To świetna propozycja posiłku, która wkomponuje się w zamysł diety low carb - ograniczającej węglowodany. Taki posiłek świetnie sprawdzi się w diecie każdego z nas, ale szczególną uwagę powinny zwrócić na nie osoby, które borykają się z insulinoopornością czy cukrzycą. Rozsądne ograniczenie węglowodanów będzie pomocne w regulacji poziomu glukozy i insuliny. Ponadto, ze względu na wysoką zawartość białka, taki posiłek zapewni sytość na długo, dzięki czemu będzie świetnym wyborem w diecie odchudzającej.

300g polędwiczki wieprzowej
200g ser gouda
200g szpinak
100g pomidor suszony

Sos:
100g majonez
100g jogurt naturalny
2ząbki czosnku
100g sera żółtego

Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy i rozbijamy na bardzo cieńki placek.  Obsmażamy ją na rozgrzanej patelni (po 10sekund z każdej strony) i dajemy do ostygnięcia, po czym starty żółty ser mieszamy ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Rozkładamy mięso na desce, nakładamy płasko farsz i całość rolujemy, wiążemy nitkami z pory w trzech miejscach. Całość grillujemy.
Najlepiej smakuje z sosem z majonezu, jogurtu, sera żółtego i czosnku.