Czym jest kwas foliowy?
Kwas foliowy to jedna z witamin z grupy B, a dokładniej witamina B9. W organizmie człowieka pełni ona kilka bardzo istotnych funkcji:
- reguluje wzrost komórek;
- poprawia samopoczucie psychiczne;
- usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego;
- stymuluje proces powstawania czerwonych krwinek;
- bierze udział w przekazywaniu cech dziedzicznych;
- wpływa na układ nerwowy;
- wpływa pozytywnie na rozwój płodu.
Kwas foliowy nie jest wytwarzany w organizmie, dlatego należy dostarczać go z pożywieniem lub w postaci suplementu diety. Dla zdrowia groźny jest zarówno jego niedobór, jak i nadmiar.
Kwas foliowy a ciąża
Kwas foliowy jest bardzo ważny dla kobiet w ciąży. Jego suplementacja zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu i wspiera jego prawidłowy rozwój (szczególnie tworzenie się narządów wewnętrznych, czyli organogenezę). Przyjmowanie kwasu foliowego jest zalecane każdej ciężarnej.
Wady cewy nerwowej to zaburzenia rozwojowe ośrodkowego układu nerwowego, które powstają w pierwszych 4 tygodniach ciąży. Zalicza się do nich: przepukliny oponowo-rdzeniowe oraz bezmózgowie. Liczne badania naukowe potwierdzają, że przyjmowanie kwasu foliowego w ciąży obniża ryzyko ich powstania aż o 70%. W Polsce od 1997 roku prowadzony jest program profilaktyki wad cewy nerwowej właśnie poprzez suplementację kwasu foliowego.
Dawkowanie kwasu foliowego w ciąży
Dzienna dawka kwasu foliowego dla kobiety ciężarnej wynosi 0,4 mg. Suplementację należy rozpocząć co najmniej miesiąc przed rozpoczęciem starań o dziecko i kontynuować do 16 tygodnia ciąży. Jeżeli poczęcie dziecka było nieplanowane, przyjmowanie kwasu foliowego należy rozpocząć niezwłocznie po otrzymaniu pozytywnego testu ciążowego. Lekarze zalecają także, aby każda kobieta w wieku reprodukcyjnym przyjmowała preparaty z kwasem foliowym.
Kobiety, które urodziły dziecko z wadą cewy nerwowej powinny przyjmować dziennie 5 mg kwasu foliowego. Wyższa dawka zalecana jest także w przypadku ciąży mnogiej i otyłości. Jest ona ustalana przez lekarza.
Poza przyjmowaniem doustnych środków z kwasem foliowym zalecane jest również uzupełnianie go z dietą. Witamina B9 znajduje się przede wszystkim w warzywach liściowych: sałacie, kapuście, szpinaku, brokułach, kalafiorze, brukselce i szparagach. Kwas foliowy w mniejszej dawce znaleźć można także w pomidorach, burakach, soi, soczewicy, fasoli, bananach, awokado, żółtkach jaj i wątróbce.