Co czwarty polski uczeń nie kupuje żadnych produktów spożywczych w drodze do lub ze szkoły. Pozostali korzystają z oferty sklepów spożywczych, co dziewiąty codziennie. Wyraźnie widać popularność słodkich produktów. Przykładowo: drożdżówki są wybierane dwukrotnie częściej niż owoce i dziesięciokrotnie częściej niż warzywa pakowane jako przekąski. Jednocześnie uczniowie stosunkowo rzadko do picia wybierają napoje gazowane.
Źródło: ARC Rynek i Opinia, 11-14 lipca 2016
„Nasze badanie pokazuje, że warto edukować młodzież w zakresie zdrowego żywienia. Mimo iż nadal najchętniej wybierane są słodkie przekąski to wygląda na to, że do wody dzieci się przekonały i wybierają ją częściej niż kolorowe napoje gazowane. To z pewnością krok naprzód. Niemal co trzeci uczeń wybiera w sklepie spożywczym w drodze do lub ze szkoły kanapki, sałatki i surówki, a warzywa pakowane jako przekąski co dwudziesty. Może to oznaczać, że uczniowie nie są niechętni warzywom jako takim, tylko powinny być one podane w bardziej atrakcyjny sposób. Jednocześnie musimy pamiętać o tym, że w badaniu bazujemy na informacjach od rodziców dzieci. Można się spodziewać, że faktyczne spożycie słodkich przekąsek może być wyższe, gdyż nie wszyscy uczniowie mogą informować swoich rodziców, jakie produkty zakupili w drodze do szkoły. Duży udział drożdżówek i pączków w diecie dzieci jest niepokojący, ponieważ, choćby z doniesień w mediach wiemy, że do produkcji tych przekąsek stosowana jest często mąka niskiej wartości jak również np. syrop glukozowo-fruktozowy” – mówi dr Paweł Jurowczyk z ARC Rynek i Opinia.
Śniadaniowe zwyczaje uczniów
Zdecydowana większość uczniów (74%) spożywa śniadanie przed wyjściem do szkoły. Co czwarty uczeń nie zjada żadnego posiłku przed wyjściem do szkoły.
Jadłospis ucznia – najchętniej wybieraną przekąską są drożdżówki
Aż 63% uczniów kupuje produkty spożywcze w drodze do lub ze szkoły przynajmniej raz w tygodniu. Najczęściej są to drożdżówki, batony, wafelki, a do picia: woda, soki i nektary – wynika z badania ARC Rynek i Opinia