Owoce w trosce o zdrowie mamy i dziecka

Prócz warzyw, owoce to niezbędne składniki codziennego jadłospisu każdej, przyszłej mamy. Niektóre z nich, ze względu na cenne związki i witaminy, znacznie częściej powinny gościć na talerzu kobiety w ciąży
fit.pl
2014-03-12 00:00
Udostępnij
Owoce w trosce o zdrowie mamy i dziecka
free-virtual-worlds7Wśród bardzo wielu składników pokarmowych owoce i warzywa w diecie kobiet spodziewających się dziecka, zajmują najwyższą pozycję piramidy odżywiania. Dzieje się tak dlatego, że jako surowe i nieprzetworzone, zawierają największą dawkę cennych witamin i minerałów, tak ważnych dla zdrowia mamy i rozwoju dziecka. Sprawdźmy, po które owoce kobiety w ciąży powinny sięgać najczęściej i dlaczego.

Banan

Ze względu na dużą zawartość witaminy B6 i magnezu służy zarówno mamie, jak i dziecku. Zwłaszcza w pierwszych dwóch trymestrach, gdy kształtuje się układ nerwowy płodu niezbędna jest solidna dawka magnezu. Kobiecie pomaga pozbyć się nadmiaru wody, łagodzi obrzęki i zapobiega skurczom łydek. Banany to także cenne źródło wapnia, żelaza, fosforu, witamin: A, C, E oraz ważnego dla rozwoju malucha, kwasu foliowego. Banan to przede wszystkim sycąca i pożywna przekąska, która z powodzeniem może zastąpić mamie niezdrowe słodkości.

Jabłko

O zaletach jabłka nie trzeba przekonywać chyba nikogo. Ten lekki i soczysty owoc to prawdziwa skarbnica pektyn, które poprzez usuwanie toksyn, pomagają oczyścić układ pokarmowy i jelita. Soki zawarte z w miąższu jabłka poprawiają trawienie, regulują zaparcia, które zwłaszcza w III trymestrze mogą dokuczać przyszłej mamie. Są niskokaloryczne, ale jednocześnie sycące i uzupełniające zapotrzebowanie na witaminę C, której najwięcej znajdziemy tuż pod skórką.

Kiwi

Ten zielony, egzotyczny owoc pokrywa dzienną dawkę zapotrzebowania na witaminę C, a ponadto uzupełnia niedobory witaminy E, potasu oraz kwasu foliowego. Kiwi przyczynia się do obniżenia złego cholesterolu, przeciwdziała zaparciom, wspomaga leczenie infekcji oraz łagodzi obrzęki.

Maliny

Zaletą maliny (dzięki zawartości kwasu askorbinowego i salicylowego) jest jej działanie antyseptyczne i przeciwzapalne dzięki czemu działa jak naturalny antybiotyk. Napar z owocu maliny z dodatkiem soku malinowego to doskonały środek wspomagający leczenie przeziębienia. Pestki malin działają oczyszczająco na układ pokarmowy. Stanowią bogate źródło witaminy C, kwasu foliowego, potasu oraz cynku.

Figi

Suszone figi porównywalnie zawierają tyle samo wapnia co szklanka mleka. Prócz wapnia istotnym składnikiem budulcowym jest fosfor, stanowiący przeciwwagę dla wapnia i umożliwiający jego odpowiednie wchłanianie. Figi, dzięki zawartości błonnika, poprawiają także perystaltykę jelit, dzięki czemu zapobiegają zaparciom.

Żurawina

Prócz zawartości witaminy Ci witamin z grupy B, owoce żurawiny zarówno świeże, jak i suszone, pomagają kobietom w ciąży walczyć z infekcjami dróg moczowych. Ze względu na wzmożone parcie na pęcherz w trakcie ciąży bywają częste i uciążliwe. Żurawina oczyszcza i hamuje osadzanie się bakterii E. Coli na ściankach dróg moczowych, a co więcej, owoce żurawiny to skuteczne antidotum na wrażliwe i krwawiące dziąsła kobiety w ciąży.

Orzechy włoskie

Ze względu na obecność kwasów tłuszczowych Omega-3 stanowią dobrą alternatywę dla ryb, których nie każda przyszła mama lubi. Kwasy te pomagają w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego dziecka, a ponadto zaopatrują organizm mamy w dodatkową dawkę fosforu, żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku oraz witaminy E i B6.

www.dziecko.fit.pl