Dekorowanie choinki, wybieranie i pakowanie prezentów czy porządkowanie domu to główne zajęcia w przedświątecznym czasie. Krzątanina na ogół nie omija także kuchni, z której roznoszą się wspaniałe zapachy przygotowywanych przysmaków i łakoci. Do tradycyjnych polskich potraw dodaj w tym roku coś co zaskoczy wszystkich domowników, a jednocześnie będzie pyszne i zdrowe. Kulinarnych inspiracji szukaj pośród przepisów przygotowanych przez dietetyków FC Barcelona na stronie Beko w zakładce Jedz Jak Mistrz. Zaangażuj do pomocy dzieci i wspólnie przygotujcie propozycję dekoracji i dań, które znajdą się na świątecznym stole. Piłkarscy idole nie tylko zmotywują najmłodszych do pomocy, ale pomogą wam lepiej poznać kraj pochodzenia polecanych przysmaków i ich świąteczne zwyczaje. Poczujcie ducha świąt i razem upieczcie pierniczki, które potem będziecie mogli powiesić na choince. A co, gdyby do kuchennych przygód zaprosić również babcię? Rodzinne pieczenie to nie tylko szansa na fantastyczną zabawę i pogłębianie międzypokoleniowych więzi, ale także doskonały moment na pokazanie najmłodszym jak kiedyś dekorowało się choinki np. jabłkami, wycinankami lub słodkimi wypiekami. Zastanawiasz się jak przygotować smaczne i kolorowe pierniczki w domowym zaciszu? Nic prostszego!
Do przygotowania pierniczków potrzebujesz:
Składniki:
- 400 g mąki pełnoziarnistej (uwaga! częścią mąki posyp stolnicę)
- 80 g roztopionego oleju kokosowego
- 160 g melasy
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta soli
- szczypta zmielonych goździków
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
W średniej misce połącz mąkę, imbir, cynamon, sól, goździki, sodę i proszek do pieczenia. Mieszaj wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy. W mniejszej misce połącz olej kokosowy, melasę i jajko, a następnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Połącz suche i mokre składniki. Z powstałego ciasta uformuj kulkę i zawiń w folię spożywczą, a potem schłodź w lodówce przez około pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni, tak aby do niej nie przywarło. Ciasto powinno mieć około 2 cm grubości. Razem z dzieckiem wybierzcie foremki do wycinania ciastek. Rozwałkuj pozostałą część ciasta i wycinaj ciasteczka aż do zużycia całej masy. Piecz przez około 15 minut. Gotowe pierniczki możecie wspólnie udekorować w wybrany przez was wzór.
Spróbuj również wprowadzić odrobinę francuskich smaków do waszego świątecznego jadłospisu. Zaproponuj swojemu dziecku wspólne przygotowanie Bûche de Noël. To smaczne ciasto w kształcie pnia drzewa, stanie się nie tylko doskonałym pretekstem, aby opowiedzieć dziecku o zwyczajach świątecznych w innych krajach, ale samo jego dekorowanie będzie dla was ogromną zabawą! Skorzystaj z przepisu na ten francuski łakoć polecanego przez dietetyków FC Barcelona i bądź pewna, że te święta spędzisz w myśl zasady #jedzjakmistrz! Zastanawiasz się czego potrzebujesz do przygotowania francuskiego przysmaku? To proste!
Do przygotowania Bûche de Noël potrzebujesz:
Składniki:
Na ciasto:
- 240ml mleka
- 3 jajka
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 200 g melasy lub miodu
- 40 g krobii kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 60 g oleju kokosowego
- 5 g ekstraktu waniliowego
Na nadzienie:
- 240g serka homogenizowanego
- 5 g czystego ekstraktu waniliowego
- 80 g miodu
- 50 g jogurtu greckiego
Na polewę:
- 320 g rozdrobnionej czekolady
- 30 g oleju kokosowego
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Pieczenie rozpocznijcie od przygotowania polewy i nadzienia. W małym rondlu na średnim ogniu połącz czekoladę, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy i sól. Mieszaj aż do roztopienia i całkowitego połączenia. Pozostaw do ostygnięcia na około 15 minut, a następnie umieść w lodówce na 10-20 minut aż zastygnie i będzie ją można rozprowadzić na cieście. Aby przygotować nadzienie wystarczy dokładnie wymieszać serek homogenizowany, ekstrakt waniliowy, miód, jogurt grecki i gotowe! Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj formę do pieczenia olejem kokosowym i wyłóż papierem do pieczenia, a gdy już to zrobisz ponownie lekko nasmaruj. Ubij jajka z ekstraktem waniliowym, olejem kokosowym, miodem i mlekiem. Dodaj mąkę, skrobię kukurydzianą, sól, proszek do pieczenia, sodę i ubijaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Przelej ciasto do przygotowanej formy i delikatnie wygładź w rogach. Piecz przez około 15 minut. Pozostaw do ostygnięcia przez 3 minuty, a gdy już będzie chłodne ostrożnie odklej papier do pieczenia i za pomocą bardzo ostrego noża odetnij ½ cm ciasta od wszystkich krawędzi. Delikatnie rozprowadź po całej powierzchni nadzienie z serka śmietankowego i zwiń ciasto w rulon. Odetnij końce rulonu po przekątnej, tak aby można było przyczepić je jako kawałki konarów. Tak przygotowany pieniek oblej polewą czekoladową, a następnie za pomocą widelca pociągłymi ruchami stwórz na nim wzroki przypominające korę. Udekorujcie ciasto wedle życzenia posiekanymi migdałami, gałązkami rozmarynu, pałeczkami cynamonu lub wiórkami kokosowymi. Smacznego!