Warzywa i owoce nie należą do ulubionych produktów wśród dzieci. Często uważają je za zbyteczny, nudny dodatek do potraw, a ich spożywanie traktują jako przykry obowiązek a nie przyjemność
fit.pl
2014-03-05 00:00
Udostępnij
Warzywne dylematy
dziecko warzywaArgumenty, dotyczące tego, że warzywa i owoce zawierają wiele witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu nie są w stanie przekonać nasze pociechy do ich jedzenia. Co zatem zrobić, aby owoce i warzywa znajdowały się w codziennej diecie dzieci, a ich jedzenie było przyjemnością nie koniecznością?

Metoda autorytetu

Jednym ze sprawdzonych sposób jest „metoda autorytetu”. Polega ona na przekonaniu naszych dzieci, że ich ulubieni bohaterowie mają dużo energii do zabawy dzięki jedzeniu posiłków zawierających warzywa i owoce. Oglądając wspólnie bajki czy choćby czytając książki, zwracajmy uwagę na sytuacje, w których główny bohater sięga właśnie po tego typu produkty.

Zabawa

Przygotowywanie posiłków zamieńmy w zabawę! Postarajmy się, aby posiłki nie tylko smakowały, ale samym wyglądem zachęcały do skosztowania. Użyjmy wyobraźni przygotowując nawet zwykłą kanapkę. Na wierzch połóżmy plasterek żółtego sera, z rzodkiewki zróbmy oczka a ze szczypiorku uśmiechniętą buźkę. Na talerzu ułóżmy prawdziwą łąkę - liście sałaty, ćwiartki pomidorków ułożone w kwiatki, serpentynę z ogórka lub marchewki. Tak wyglądającej kanapce nie oprze się żadne dziecko.

Wspólne gotowanie

Wspólne gotowanie także może pomóc w rozwiązaniu problemu. Dziecko z chęcią zje posiłek (nawet ten, w którym znajdują się warzywa), jeśli będzie zaangażowane w jego przygotowanie. Pozwólmy dzieciom pomagać w najdrobniejszych pracach kuchennych, postarajmy się aby miały poczucie, że właśnie dzięki ich pracy posiłek jest tak smaczny.

Porcja warzyw w innej formie

Soki, to również porcja warzyw i owoców. Najlepiej przygotować je własnoręcznie w domu, wyciskając ze świeżych produktów. Mamy wtedy pewność, co podajemy naszym dzieciom. Dobrym pomysłem jest także wrzucenie dziecku do szkolnego plecaka chrupiących słupków marchewki, soczystych paseczków papryki czy kilku pomidorów koktajlowych. Z pewnością umilą Imu drugie śniadanie. Jemy przede wszystkim oczami, dlatego warto zadbać o estetyczne podanie warzyw. Będą wtedy z pewnością bardziej smakować.

Musimy pamiętać, że dzieci przekonują się do nowego smaku dopiero po trzykrotnym skosztowaniu produktu, nie przejmujmy się więc jeśli pierwsza próba nie zakończy się sukcesem.

www.dziecko.fit.pl