Żurek ze śmietaną i chrzanem, jajka z majonezem lub faszerowane, biała kiełbasa – to tylko niektóre tradycyjne przysmaki królujące na wielu polskich stołach podczas Świąt Wielkanocnych  
fit.pl
2012-04-06 00:00
Udostępnij
Wielkanocne menu dla dzieci
Kolorowe pisanki, pięknie udekorowane ciasta sprawiają, że nie tylko dorośli mają ochotę na świąteczne potrawy. Także najmłodsi biesiadnicy na pewno chętnie sięgnęliby po ciekawe, nowe dla nich smaki. Należy jednak pamiętać, że większość dań nie będzie odpowiednia dla maluchów.

Jakie dania przygotować na Wielkanocny stół, aby nasze dziecko także mogło poczuć  tę wyjątkową atmosferę? Anna Rzeszotek, specjalista ds. żywienia w Nestlé Nutrition, podpowiada, jak w zdrowy i ciekawy sposób przygotować świąteczne potrawy dla najmłodszych, aby były pełne witamin  i składników odżywczych.

Małe dziecko, które ukończyło 1. rok życia, ma na tyle dojrzały przewód pokarmowy,  że może spróbować niektórych potraw z wielkanocnego stołu, np. mięs własnej roboty (bez sosów) czy jajka ugotowanego na twardo (bez majonezu). Podobnie jest  z tradycyjną babką – mały kawałek domowego wypieku może się znaleźć w menu malucha. Należy jednak zachować umiar w podawaniu dziecku słodyczy, by kształtować odpowiednie nawyki żywieniowe od pierwszych lat jego życia.

Poniżej przedstawiamy kilka przepisów, które są nie tylko proste w przygotowaniu, ale także na pewno urozmaicą dietę Twojego dziecka podczas wielkanocnego biesiadowania.

Zamiast jaj z majonezem pasta jajeczna (po 7. miesiącu życia)

Na wielkanocnym stole na pewno nie może zabraknąć jaj ugotowanych na twardo w majonezowym sosie. Niestety takie połączenie produktów nie jest dobre dla małych dzieci, gdyż jest po prostu zbyt ciężkostrawne. Alternatywą może być delikatna pasta jajeczna.  Do jej przygotowania będziesz potrzebowała: ½ ugotowanego żółtka, 100 ml wody, 2 łyżek stołowych kleiku kukurydzianego Nestlé oraz łyżeczkę masła. Ugotowane żółtko włóż do czystej wyparzonej miseczki i rozetrzyj na gładką masę. Dolej ostudzoną wodę. Wsyp kleik i dokładnie wymieszaj, dodaj masło. Tak przygotowaną masę możesz uformować w kształt jajek  i ułożyć na kolorowym talerzyku.

Zupka szpinakowa z kurczakiem alternatywą dla żuru  z białą kiełbaską (dla dzieci po 7. miesiącu życia)

Aromatyczny żur z białą kiełbasą, z dodatkiem tłustej śmietany lub borowików, króluje na polskich stołach  podczas Świąt Wielkiej Nocy. Nie powinien jednak królować w świątecznej diecie Twojego malucha (chyba, że jest przygotowany bez śmietany i grzybów). Zamiast tego możesz przygotować swojemu maluszkowi pyszną i pożywną zupkę szpinakową  z dodatkiem kurczaka. Do przygotowania zupki będziesz potrzebowała: 1 marchewki,  ½ pietruszki, łyżki mrożonego szpinaku, 150 ml wody, 10 – 15g ugotowanego kurczaka, 2-3 łyżek kleiku kukurydzianego Nestlé. Obierz marchewkę i pietruszkę, pokrój na drobne kawałki, a następnie gotuj wraz ze szpinakiem na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji miękkiej papki. Ugotuj mięso kurczaka i przepuść przez maszynkę do mięsa lub rozdrobnij mikserem. (jeśli dziecko ukończyło 12. miesięcy życia, pokrój mięsko w kostkę). Połącz  z warzywami i dokładnie wymieszaj z kleikiem.

Sałatka jarzynowa w wersji dla najmłodszych (po 1. roku życia) 

Tradycyjna sałatka jarzynowa z dużą ilością majonezu i przypraw, nie jest odpowiednia dla małego brzuszka. Możesz za to przygotować delikatniejszą wersję tego przysmaku. Do jego przygotowania będziesz potrzebowała: 2 marchewek, 2 ziemniaków, odrobinę groszku w puszcze, selera oraz pietruszki. Wszystkie składniki ugotuj, ostudź i pokrój w kostkę, wymieszaj. Możesz dodać odrobinę jogurtu naturalnego.

Na deser babeczki grysikowe Junior (po 1. roku życia)

Pyszną alternatywą dla mazurka czy tradycyjnej babki wielkanocnej mogą być smakowite babeczki grysikowe. Do ich przygotowania będziesz potrzebowała: 6 miarek mleka Nestlé Junior waniliowego, 7-8 łyżeczek kaszy manny, 180  ml przegotowanej wody, 1 łyżeczki masła.  Na części wody przygotuj kaszę mannę  wg przepisu podanego na opakowaniu kaszy.  Na pozostałej części przygotuj mleko Nestlé Junior. Połącz mleko z ugotowaną kaszą  i dokładnie wymieszaj. Wysmaruj foremkę lub filiżankę masłem i napełnij przygotowaną masą z kaszy manny i pozostaw do ostudzenia. Tak przygotowaną babeczkę wyłóż na talerzyk.


Powyższe przepisy to tylko propozycja dań, jakie mogą znaleźć się na wielkanocnym stole. Wszystko zależy od Twojej fantazji i pomysłowości. Wybór dań, składników i kompozycji przysmaków jest ogromny, ale to od Ciebie zależy co wybierzesz i z jakiego przepisu skorzystasz. Należy jednak pamiętać, że najważniejsza jest jakość produktów,  z których przygotujesz posiłek dla Twojego dziecka. Wybieraj takie, które zostały stworzone z myślą o najmłodszych. Wtedy będziesz miała pewność, że podajesz swojemu maluchowi posiłki zawierające wszystkie składniki odżywcze takie jak witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu dziecko będzie mogło prawidłowo się rozwijać.

www.dziecko.fit.pl