
Orzechy nerkowca prażone solone
Orzechy nerkowca uważane są za zdecydowanego faworyta wśród bakalii i najsmaczniejsze orzechy świata. I słusznie! Są jasno kremowe i niezwykle smaczne - smakosze doceniają ich ciekawy kształt i subtelny smak. Miękkie, o delikatnym, słonawym, lekko migdałowym smaku prażone i solone orzechy nerkowca Mogyi świetnie sprawdzają się jako przekąska, możesz ich użyć także do dekorowania i wzbogacania smaku sałatek. Nerkowce są również składnikiem wielu potraw kuchni dalekowschodniej - z potrawami kuchni indyjskiej, chińskiej smakują wprost wyśmienicie! Związki mineralne i witaminy w nich zawarte (zwłaszcza żelazo i cynk) pozytywnie wpływają na paznokcie, włosy i skórę. Co ciekawe, orzechy nerkowca posiadają także właściwości uspokajające, dlatego są zalecane osobom nadmiernie się stresującym.
[-------]
Prażone migdały na słono
Znany jest także wpływ migdałów na poprawę pamięci i koncentracji, dzięki zawartości magnezu oraz witamin B1 i PP. Prażone migdały na

Pistacjowy zawrót głowy
Chińczycy nazywają pistacje „orzechem szczęścia”. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że 1 pistacja zawiera tylko 3 kalorie, a porcja tych bakalii zaspokaja 20% zapotrzebowania na witaminę B6 (jej niedobór możę wywoływać m.in. apatię, bezsenność i depresję). Pistacje jada się na surowo lub uprażone i osolone (takie proponuje firma Mogyi), charakteryzują się delikatnym smakiem i wyjątkowym aromatem. Mają także ogromne zastosowanie w przemyśle spożywczym i cukierniczym, nie tylko jako składnik lodów, ale też budyniów, tortów, ciast czy marcepanów. Pistacje mają nawet swoje święto - 26 lutego każdego roku miłośnicy orzeszków pistacjowych na całym świecie obchodzą Międzynarodowy Dzień Pistacji!
www.wellness.fit.pl