Układ odpornościowy pełni w organizmie człowieka rolę strażnika, i to zatrudnionego na cały etat. Chroni nas przede wszystkim przed szkodliwym wpływem niszczonego systematycznie środowiska: zanieczyszczonymi powietrzem i wodą; czy żywnością zawierającą całą plejadę toksyn. Chroni nas także przed milionami drobnoustrojów, które tylko czyhają na moment, w którym mogą zatrzymać się w naszym ciele na dłużej.
Warto wiedzieć, że są sposoby na to, aby wesprzeć układ immunologiczny, wzmocnić organizm i tym samym ochronić się przed różnymi przypadłościami. Bardzo pomocny jest stary, poczciwy, ale jakże zdrowy tran. Tran ma wiele właściwości bezcennych dla zdrowia.
Bez cienia kokieterii można stwierdzić, że tran jest dobry na wszystko. Prawdopodobnie, gdyby stworzyć wyczerpującą listę zalet tej substancji i porównać ją z innymi okazałoby się, że konkurencja pozostaje daleko w tyle. Dlatego do lat 60. XX wieku podawanie tranu dzieciom było obligatoryjnym elementem profilaktyki zdrowotnej, której celem było uzupełnienie ubogiej w latach powojennych diety najmłodszych.
Tran jest koncentratem oleju ze świeżej wątroby dorsza, bogatym w unikalną kompozycję niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A i D. Jakie znaczenie ma to dla organizmu? Okazuje się, że ogromne.
Tran stosowany jest jako suplement diety bądź środek leczniczy w awitaminozach A i D, a także przy krzywicy, ponieważ pobudza procesy regeneracji wszystkich tkanek – w tym chrzęstnej i nabłonkowej. Wzmacnia zęby, poprawia wzrok i jest niezastąpiony w okresie wytężonej pracy umysłowej i fizycznej, jak również w porze jesiennej, gdy odporność na ataki chorobotwórczych bakterii i wirusów ulega zmniejszeniu. Za działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne odpowiadają nienasycone kwasy tłuszczowe, a szczególnie wyjątkowo wartościowe kwasy omega-3, które mają niebagatelne znaczenie przy wadliwej funkcji naczyń krwionośnych i schorzeniach kardiologicznych. Oczywiście kwasy omega-3 znajdują się nie tylko w tranie – w naturze szczególnie bogatą zawartość kwasu przejawia się w rybach, np. w sardynkach czy łososiach, ale pomimo wiedzy, że „ryba wpływa na wszystko” ich spożycie w naszym kraju pozostaje wciąż zastraszająco niskie. Dlatego coraz więcej Polaków ma problemy z układem sercowo-naczyniowym, nadwagą i cholesterolem. Dzięki działaniu kwasu omega-3 obniża się poziom trójglicerydów we krwi i zmniejsza tłuszcz pod skórą, co jest ważne szczególnie dla osób otyłych i chorych na takie choroby jak miażdżyca czy cukrzyca.
[-------]
Tran wzmacnia także odporność, jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety organizm sam nie wytwarza nienasyconych kwasów tłuszczowych i właśnie dlatego bardzo ważne jest dostarczanie ich z zewnątrz. Zawarte w tranie nienasycone kwasy tłuszczowe regulują poziom cholesterolu oraz naturalnie obniżają ciśnienie krwi. Dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które usprawniają pracę układu odpornościowego. Tran jest bogatym źródłem witamin A i D. Witamina A ma ogromny wpływ na zdrowie oczu oraz skóry, zapobiega tzw. kurzej ślepocie, stanom zapalnym spojówek i rogówki oka a także nadmiernemu rogowaceniu i suchości skóry oraz wysychaniu błon śluzowych.
Zwiększone zapotrzebowanie na tran odczuwają dzieci i młodzież w okresie intensywnego wzrostu (okres dojrzewania), ludzie chorzy i będący w okresie rekonwalescencji, zestresowani i osłabieni oraz osoby nadużywające alkoholu i palące papierosy. Ze względu na swoje działanie odżywcze i ogólnie wzmacniające tran powinien ponownie zagościć w diecie każdej osoby, która świadomie dba o harmonię swojego organizmu. U dzieci tran wzmacnia uzębienie i kości, działa przeciwkrzywicznie oraz wspomaga wzrost. Nie każdy wie, że oprócz znanych powszechnie właściwości wzmacniających i uodparniających tran reguluje prawidłowe funkcjonowanie i rozwój całego organizmu, przeciwdziała osteoporozie, reguluje poziom cholesterolu, stanowi naturalny czynnik obniżający ciśnienie tętnicze krwi, a także łagodzi objawy astmy i łuszczycy.
Obok wszystkich bardzo ważnych właściwości tranu takich jak wzmacnianie odporności, obniżanie poziomu cholesterolu, wpływ na zdrowie oczu i skóry, zapobieganie stanom zapalnym i wielu innym, warto zwrócić uwagę na to, iż tran jest szczególnie wskazany w czasie wytężonej pracy umysłowej, fizycznej i ma doskonały wpływ na polepszenie koncentracji. Bardzo ciekawe badania zostały przeprowadzone w U.S.A, Wielkiej Brytanii a także w Poznaniu, gdzie na grupie 200 uczniów z trzech szkół podstawowych, którym podawano codziennie dawkę tranu rybiego badano jego wpływ na poprawę koncentracji i uwagi. Badanie zakończyło się powodzeniem a zadowalające wyniki, udowodniły ogromny wpływ nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w tranach rybich na rozwój, koncentrację i skupienie uwagi u dzieci. Efekty były widoczne a w podsumowaniu badania autorzy pisali miedzy innymi o poprawie logicznego myślenia, zapamiętywania, koncentracji uwagi, zmniejszeniu "nadpobudliwości psychoruchowej u niektórych badanych".
Tran pomoże wzmocnić zdrowie u osób w każdym wieku, ponieważ mogą go stosować zarówno dzieci jak i dorośli a także seniorzy.
www.zdrowie.fit.pl