Hummus z ćwikłą
SKŁADNIKI:
2 szklanki gotowanej ciecierzycy
3 łyżki pasty tahini
2 ząbki czosnku
sól himalajska Purella Superfoods i sok z cytryny do smaku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
2-3 łyżki ćwikły
1/3 szklanki zimnej wody
1 łyżeczka białka konopnego Purella Superfoods
1 łyżeczka baobabu Purella Superfoods
1 łyżeczka czarnuszki Purella Superfoods
1 łyżeczka babki płesznik Purella Superfoods
kilka listków natki pietruszki lub kolendry
2 łyżki nasion granatu
Sposób przygotowania
1. Ciecierzycę dokładnie zmiksować na pastę. Dodać tahini, ćwikłę, starty czosnek i ponownie zmiksować. Dodać wodę i zmiksować na gładko.
2. Dodać sól i sok z cytryny.
3. Dodać białko konopne i baobab. Wymieszać.
4. Hummus wyłożyć na talerz. Posypać drobno pokrojonymi listkami natki, czarnuszką, babką i nasionami granatu. Polać oliwą.
Ciekawostka!
Czarnuszka zawiera witaminy z grupy B. Działa ochronnie na wątrobę i chroni ją przed toksycznymi substancjami. Dzięki zawartości kwasów z grupy Omega naturalnie poprawia naszą odporność. Czarnuszka powszechnie wykorzystywana jest w leczeniu atopowego zapalenia skóry, trądziku młodzieńczego czy grzybicy. Zapobiega wszelkim uszkodzeniom spowodowanym promieniowaniem podczas teleradioterapii.
Zielone kotleciki z ciecierzycy i jarmużu
SKŁADNIKI:
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
3 średnie liście jarmużu bez łodyżek
1 garść rukoli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej kozieradki
1 łyżka majeranku
sól himalajska Purella Superfoods i pieprz do smaku1 płaska łyżeczka chlorelli
1 płaska łyżeczka moringa Purella Superfoods
1 płaska łyżeczka białka konopnego Purella Superfoods
½ szklanka wody
4 łyżki oliwy
1 szklanka dowolnej tartej bułki lub chleba
WYKONANIE:
1. Do wysokiego naczynia wlać wodę i oliwę. Dodać listki jarmużu, rukoli, czosnek, chlorellę, moringę i białko konopne. Całość dokładnie zmiksować.
2. Ciecierzycę dokładnie zmiksować blenderem lub malakserem. Dodać zmiksowane składniki i dokładnie wymieszać.
3. Dodać bułkę, majeranek, kozieradkę, pieprz i sól do smaku.
4. Formować małe kotleciki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
5. Piec 20 minut w 175°C. Grzanie góra/dół, środkowa półka
6. Podawać z sałatkami i cytrynowym sosem z tahini
Ciekawostka!
Moringa jest bogata w mikroelementy takie jak fosfor i chrom. Wspiera funkcjonowanie kości i stawów, a także wspomaga pracę wątroby i reguluje procesy trawienne. Pomaga usuwać toksyny z organizmu. Moringa zawiera ponad 20 substancji o działaniu przeciwzapalnym. Przeciwdziałają one wszelkim schorzeniom na tle bakteryjnym czy wirusowym. Idealna do smoothies, zup i jogurtów.