Placki ziemniaczane z cukinią à la gofry

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, z aromatem czosnku i delikatnym posmakiem cukinii. Idealnie sprawdzą się jako finezyjna przekąska lub nietuzinkowy dodatek do obiadu.
Aleksandra Załęska
2024-09-06 12:03
Udostępnij
Placki ziemniaczane z cukinią à la gofry

Składniki (na 4 sztuki):

• 1 średnia cukinia
• 4 średnie ziemniaki
• 0.7 litra wody
• Sól i pieprz
• 1 łyżeczka czosnku
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 3 łyżki mąki pszennej
• 1 jajko
• Olej do natłuszczenia gofrownicy

Wykonanie:

1. Do garnka wlej wodę i podgotuj obrane i umyte ziemniaki. Gotuj 7-8 minut. Ostudź.
2. Cukinię umyj, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3. Ostudzone ziemniaki również zetrzyj i połącz z cukinią. Całość zasyp 2 łyżeczkami soli i wymieszaj.
4. Przełóż zawartość na sitko. Pod spód podstaw miskę i odstaw na 15 minut. Odciśnij płyn i odlej go z miski. Przenieś do niej warzywa z sitka.
5. Dodaj jajko, obie mąki, czosnek, pieprz i wymieszaj. Dopraw solą do smaku.
6. Rozgrzej gofrownicę i smaż gofry po około 8-10 minut.

Smacznego!