Spadek odporności, blada cera, brak łaknienia, energii na zabawę, to najczęstsze objawy anemii u dzieci. Doskonałą receptą na poprawienie kondycji organizmu malucha są owoce i warzywa  
fit.pl
2010-06-08 00:00
Udostępnij
Marchewka dla chorowitka

Anemia bądź niedokrwistość, to nic innego jak choroba wywołana niedoborem żelaza. Wystarczy zastosować odpowiednią suplementację i dietę, aby nasza pociecha wróciła do zdrowia.

Ważnymi produktami w jadłospisie dziecka powinny być warzywa – soki owocowe np. marchwiowe, do obiadu i kanapki zielone warzywa: brokuły, sałata, natka pietruszki, szpinak, które zawierają najwięcej żelaza.

Źródłem żelaza jest także: czerwone mięso i żółtko jajek. We wchłanianiu żelaza pomocna jest witamina C, której najwięcej możemy znaleźć w truskawkach porzeczkach, pomarańczach. W diecie małego anemika na pewno należy zrezygnować z produktów, zawierających białą mąkę i ograniczyć produkty mleczne, które blokują wchłanianie żelaza.

www.fit.pl