Na wigilijną kolację domownicy czekają cały rok, takiego smaku pierogów, barszczu i ryby nie da się porównać z innymi potrawami na co dzień. Magiczna chwila świąt może zasmakować także maluchom, jednakże zanim podasz swojemu dziecku smakołyki z wigilijnego stołu pamiętaj o jego zdrowiu i kilku radach:
Zanim wigilijne potrawy znikną z talerza dziecka, muszą być jednak odpowiednio przygotowane. Pamiętajmy, że dzieciom przed skończeniem 5 lat nie powinniśmy podawać grzybów w żadnej postaci!
Po pierwsze barszcz. Czerwony barszcz jest bardzo wartościowy, gdyż zawiera witaminę C oraz żelazo. Delikatnie przyprawiony majerankiem bez soli, można podawać już kilkumiesięcznemu dziecku, barszcz najlepiej zakwasić sokiem z jabłka. Do barszczyku możesz podać dziecku powyżej 10 miesiąca gotowanego ziemniaczka , łazanki, pulpeciki, a uszka dziecku powyżej 4 roku życia.
Alternatywą dla barszczu czerwonego jest żurek, ale tylko o łagodnym smaku bez ostrych przypraw, może być podawany z jajkiem. Żurek można podawać dzieciom po 10 miesięcu życia.
Kompot z suszu
To popularny wigilijny napój, choć jego smak nie zawsze jest akceptowany przez dzieci, warto zachęcić malucha choćby do jego spróbowania, być może chętnie będzie go popijał w święta. Ze względu na właściwości oczyszczające, kompot z suszu nadaje się jako napój już dla dziesięciomiesięcznego malca. Jeśli chcesz wzbogacić wartości odżywcze kompotu, dodaj do niego suszone morele, które są bogate w witaminę A.
[-------]
Ryby
Gotowana ryba z warzywami na pewno będzie świetnym przysmakiem dla maluszka, już półroczne dziecko może spróbować pieczonej lub gotowanej ryby z warzywami: marchewką, serem, pietruszką. Oczywiście bez ości. Ryby są cennym źródłem kwasów omega-3, które wspomagają pracę tarczycy. Pamiętajmy jednak, że ryby marynowane np. śledzie nie nadają dla małych dzieci.
Pierogi i uszka
Dla dzieci, które nie ukończyły 5 lat najlepsze będą z samą kapustą i warzywami lub serem.
Kutia oraz kluseczki
Kutia jest smaczną potrawą, której może spróbować już 3 latek. Kutia ze względu na bogactwo maku i bakalii jest bogata w magnez i żelazo, a ze względu na miód ma właściwości uodparniające, słodkie kluseczki z kutią na pewno zasmakują niejednemu łasuchowi.
www.fit.pl